Melis Çetinçelik

Melis doet haar PhD aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in het departement Taalontwikkeling. Na haar bachelor psychologie aan de Universiteit van Koç begon ze aan haar master Brain and Cognitive Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. In 2018 begon ze haar PhD.

Melis onderzoekt hoe babies taal leren en hoe de sociale context hen helpt om taal te verwerven. Ze bekijkt hoe baby's in hun brein het ritme van spraak volgen. Ook onderzoekt ze hoe het sociale gedrag van de ouders, bijvoorbeeld hun oogbewegingen van- en naar hun kind, de baby’s helpt in het verwerken van spraak en het leren van taal. Uiteindelijk wil Melis begrijpen hoe baby’s hun taal leren in een natuurlijke context, vol met sociale interacties tussen ouder en kind.

Verder houdt Melis van bakken, lezen, film kijken en reizen.


Beeldschermen en kinderen: is schermtijd slecht voor de taalontwikkeling?

Kinderen worden geboren in een wereld waar technologie overal is. Dat roept vragen op over de kijkgewoonten van kinderen, en de effecten van schermtijd op hun taalontwikkeling. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat zowel het wat als het hoe van naar een beeldscherm kijken belangrijk is, en dat sociale interactie cruciaal is om kinderen iets te leren van video’s.