Alessio Quaresima

Alessio heeft een ingewikkeld pad gevolgd om uiteindelijk phd te worden aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Hij begon in Rome met natuurwetenschappen en tegen het einde van zijn master eindigde hij bij de hersenwetenschappen. De hete, Italiaanse zomer na zijn master las hij wat over cognitieve wetenschappen en daarom besloot hij uiteindelijk een phd te doen in de neurobiologie van taal. In het Neurobiology of Language department op het Max Planck onderzoekt hij hoe de bouwstenen van taal -de woorden- worden verwerkt in het brein.

Alessio houdt van lezen en schrijven over (natuur)wetenschap en science fiction. Hij is gefascineerd door alle aspecten van de natuurlijke wereld: van enorme sterren tot de kleinste processen die ervoor zorgen dat levende wezens kunnen bestaan. Ook als hobby onderzoekt Alessio hoe dingen werken. Soms letterlijk, want hij knutselt graag met mechanische en elektronische apparaten (met het risico op een elektrische schok). Eenmaal bekomen van de schok houdt hij van wandelen in de natuur en natuurlijk risotto maken.


Taal en macht in de Nederlandse koloniën

Taalbeleid is een structureel onderdeel van koloniale overheersing omdat het de culturele identiteit van de onderworpen bevolkingsgroepen ondermijnt. Ik zal hier de wisselvallige relatie tussen taal en imperialisme bespreken, met speciale aandacht voor het Nederlandse situatie. Een verhaal van taal, macht en ongelijkheid.


Een handvol klinkers voor een wereld aan klanken

Geluiden zijn de basisingrediënten van gesproken taal en de menselijke stem kan een oneindig aantal verschillende geluiden produceren. We hebben echter maar een beperkt aantal mogelijkheden voor spraakklanken, zoals medeklinkers en klinkers. Hoe transformeren we de oneindigheid aan geluiden in een alfabet? Laten we eens gaan kijken naar categorische perceptie.


Verborgen achter de lippen

Wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd wanneer we dubbelzinnige woorden horen? Onderzoek in de psycholinguïstiek belicht de retorische manieren die worden gebruikt in de poëzie en de alchemie.


Verkeerdom praten? C’est ouf!

Slang is een belangrijk middel waarmee bepaalde sociale kringen hun identiteit uiten. Daarnaast wordt slang soms gebruikt om informatie geheim te houden binnen een bepaalde groep zonder dat buitenstaanders weten waarover er gepraat wordt. Maar hoe werkt dit? Hier kijken we naar een Frans voorbeeld van slang en proberen we te begrijpen hoe slang ontstaat en wordt gebruikt.